Etusivu


Sukujuuret

Kantaserkut

Tilastotietoa

Sukutoimikunta

Tiedotteet

Sukuhakemisto

Menneitä aikoja

 

KANTASERKUT

 

Nieminen, Uuno Jalmari
s. 10.11.1902, k. 14.7.1984. Hauta Naantalissa.

Uuno-isä oli, kuten suku ylipäätään, hyvin maahenkinen. Kansakoulun käytyään hän  suoritti  hyvin arvosanoin Päivölän  Maamieskoulun Vehmaalla. 

Vuonna 1927 hän osti oman maatilan Naantalin Tammistosta. Talon oli rakentanut Atte Frank vuonna 1916. Uuno seurusteli raisiolaisen Siirin talon Lyyli-tyttären kanssa. Lyyli-äitimme kertoi meille, että heille tuli  pakkoavioliitto siksi, että Uuno tarvitsi nopeasti  uuteen taloonsa emännän. He menivät kihloihin ja saman tien naimisiin 29.6.1929. Heille syntyi kuusi lasta; Ulla  Lyylikki -30,  Lea Annikki -31, Auli Tuulikki -36, Maili Lemmikki -38, Antti Juhani -41 ja Heli Mielikki -42. 

30-luvun lama oli erittäin  vaikea kaikille velkakierteessä oleville, niin myös Uuno-isälle ja Lyyli-äidille. Maanviljelyn ohella piti yrittää monenlaista toimintaa. Muun muassa  Uuno-isä perusti tiilitehtaan ja sahalaitoksen. Ostettuaan läheisen Juhaniemi-nimisen tilan Uuno perusti Tammiston Taimiston, jossa puutarhuri hoiti taimistoa ja myi taimia. Lisäksi talossa oli kauppapuutarha; kasvihuone sekä laajat omena-, viinimarja-, luumu-, kirsikkatarhat, joitten tuotteita vietiin myytäväksi Turun torille.

Vuonna 1945 Uuno-isä perusti Tammiston Tiili- ja Rakennus Oy:n yhdessä veljensä Paavon kanssa. Yhtiö rakensi ja myi taloja. Monista  toimenpiteistä huolimatta elämä oli edelleen kovin tiukkaa. Usein iltaisin vanhempamme ristivät kätensä ja  rukoilivat Taivaan Isää, että hän pelastaisi talon menemästä nurin. 

Uuno-isä osallistui molempiin sotiin eri tehtävissä  pääasiassa Ahvenanmaan puolustuksessa. Sotilasarvoltaan hän oli korpraali. Sotien aikana oli Lyyli-äiti kovilla, sillä hänen piti hoitaa talon asiat isän sodasta lähettämien  kirjeitten ohjeiden mukaan ja lisäksi hoitaa lapset ja talon muut asiat. Kaikki miehethän olivat sodassa, samoin lähes kaikki hevoset. 

Uuno-isä osallistui monien yhdistysten toimintaan Naantalissa. Hän oli  maataloustuottajien puheenjohtajana useita vuosia, maamiesseuran johtokunnassa vuosikausia, maanviljelysseurassa, Naantalin puhelinyhdistyksen hallituksessa useita vuosia ja Lions-klubin jäsenenä  kauan. Lyhyempiä luottamustoimia hänellä oli mm. Valiossa, Naantalin Osuuspankissa, Naantalin Osuuskaupassa ym. 

Maalaisliiton jäsenenä hän toimi Naantalin kunnanhallituksessa useita vuosia 50-luvulla. 

Usein hänellä oli kova kiire töitten keskeltä ehtiä kokouksiin ajoissa, mutta Lyyli-äiti oli pannut pesuveden, saippuan ja pyyhkeen valmiiksi Uuno- isää varten sekä puhtaan paidan, puvun ja kengät, jotta Uuno ehtisi ajoissa kokouksiin. Eläkepäivänsä hän vietti kotitilallaan Naantalin Tammistossa. 

Isäni kuoli 14.7.1984. Hänellä oli sydämen vajaatoimintaa ja loppuaikoina vaikeuksia hengityksensä kanssa.

(Auli Jussila) 


Vihkipari Raision kirkossa

Perhejuhla, Lyyli-äiti 50-v.

 

 

 

Copyright (c) Arti SF Oy