Etusivu


Sukujuuret

Kantaserkut

Tilastotietoa

Sukutoimikunta

Tiedotteet

Sukuhakemisto

Menneitä aikoja

Irja Mielikki Lehtiö ent. Varjonen o.s. Jaakkola

Irja syntyi Aleksandra ja Matti Jaakkolan kolmantena tyttärenä Vihdissä 26.10.1909 Matti-isän ollessa työnjohtajana Veikkolan kartanossa. Irjan ollessa 6-vuotias perhe muutti Liedon kautta Paimioon. 
Matti ja Sandra ostivat Uusi Keskikylä-nimisen tilan Irjan aina ihailemasta Paimion kauniin jokilaakson laidalta.
Matti-isän kuoltua 1922 alkoivat vaikeammat ajat. Irja meni naimisiin talossa renkinä olleen Viljo Varjosen kanssa 1930 ja ensimmäinen lapsi Irma Tellervo syntyi 1931.
Pula-aikana Sandra menetti tilan takausten takia. Irja ja Viljo muuttivat Vistalle ja siellä syntyi toinen lapsi Mikko Ilmari 1932. Kolmas lapsi Jukka Samuli syntyi sitten jo Naantalissa 1933. 
Irja ja Viljo muuttivat Irjan serkun Uuno Niemisen ostamalle Tammiston tilalle ns.”moonalle”. 
Viljo teki maatöitä ja Irja myös siinä, kun pieniltä lapsilta ehti. Irja oli hyvin taitava käsistään .Hän ompeli kaikki vaatteet lapsille ja itselleen leningitkin. Keskylän vanhat kangaspuut olivat talvisin tuvassa usein kovassa käytössä. Lisäksi hänellä oli parturin työkalut ja hän leikkasi omien, naapureiden ja vähän vieraampienkin hiukset. 
Välirauhan aikana Irja ja Viljo ostivat Tammiston vanhan puutarhapaikan. Siellä oli vanhoja kasvilavoja ja auringolla lämmitettävä kasvihuone. Istutettiin marjapensaita ja omenapuita. 
Viljon kotiuduttua sodasta, oli syntynyt tyttö Marja-Liisa syyskuussa 1944. 
Tomaatin viljely oli sota-aikana ja sodan jälkeenkin kannattavaa. Irja kävi Turun torilla myymässä puutarhan tuotteet. Hankalaa se oli, kun piti käyttää junaa ja raitiovaunua. Tilanne helpottui, kun 50-luvulla alkoi kulkea linja-auto ihan pihatie päästä.

Viljo kuoli 28.08.1958 pitkän aikaa sairastettuaan. 
Torilla Irja myöhemmin tutustui Vehmaalaiseen Arvo Lehtiöön. Heidät vihittiin 17.03.1962. ja Arvo muutti Tammistoon. 
Puutarhaviljelyä jatkettiin. Torille pääsy helpottui, kun Arvolla oli oma auto. Ensin käytiin yhdessä Turun torilla ja myöhemmin Naantalin torilla. 
Irjan saavuttaessa eläkeiän vuonna 1974 he muuttivat kerrostaloon ja sieltä sitten rivitaloon Naantalin Karvetin alueelle. 

Arvo kuoli 01.12.1993 ja Irja 02.04.1994. Hauta Hakapellon hautausmaalla Naantalissa.

Alla kuvia Irjan elämän varrelta:


Aleksandra, Kirsti, Irja, Matti ja Kerttu Veikkolassa


Keskylän pihapiiri


Aleksandra, Jukka, Irma, Viljo, Marja-Liisa, Irja ja Mikko kotitöllin portailla


Irja ja Arvo Turun torilla 60-luvulla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright (c) Arti SF Oy