Etusivu


Sukujuuret

Kantaserkut

Tilastotietoa

Sukutoimikunta

Tiedotteet

Sukuhakemisto

Menneitä aikoja

 

KANTASERKUT

 

Nieminen, Lauri Ilmari 
s. 11.1.1904, k. 27.3.1990. Hauta Raisiossa.
Lauri suoritti Vehmaan Maamieskoulun vuonna 1926 ja ryhtyi kahta vuotta myöhemmin itsenäisenä maanviljelijänä viljelemään vuokraamansa Upalingon kartanon maita.
19.5.1929 vietettiin Upalingossa häitä, vaimo oli löytynyt kotipitäjästä. Hän oli Hintsan myllärin Petter Aaltosen tytär Helmi. Lapsia Syntyi tiheään tahtiin; Reijo -30, Touko -31 ja Anja -33. 
Vuonna 1936 hankki Lauri omistukseensa kotitilansa, Vatselan Yli-Isotalon (Ylisen), jonka peltojen ja erityisesti metsien hoitoon ja viljelyyn hän siinä vaiheessa keskittyi. 
Neljäs lapsi Heljä syntyi vuonna 1938. Helmi-vaimo sairastui kuitenkin vakavasti ja kuoli saman vuoden marraskuussa. Heljän hoitovastuun ottivat lähellä asuneet isovanhemmat. 
Lauri solmi uuden avioliiton 27.1.1940 Helmin sisaren Impin kanssa. Siitä syntyivät lapset Heikki -41, Markku -43, Riitta -44 ja Hanna -47
Huomattavan osan Laurin elämäntyöstä muodosti sitten pankkimiehen ura. Vuonna 1954 hänet kutsuttiin  silloisen Turun Seudun Osuuskassan Raision konttorinhoitajaksi. Pankki sai sittemmin uuden nimen, Turun Seudun Osuuspankki ja Laurista tuli Raision konttorin johtaja. Tätä tointa hän hoiti konttorin tehtäväkentän voimakkaasti kehittyessä vuoteen 1967 asti, jolloin jäi eläkkeelle. Vanhin poika Reijo jatkoi maanviljelystä kotitilalla.

Laurin nuoruusvuosien harrastusten kohteina olivat hiihto ja pesäpallo sekä toimiminen vastaperustetun nuorisoseuran piirissä. Nuorisoseuratoiminta antoi hänelle virikkeen henkisten harrastusten kehittämiseen. Erikoisesti häntä kiinnostivat runonlausunta ja näytteleminen sekä muun kirjoitetun tekstin esittäminen. Hän kehittyi luontaisten lahjojensa myötä niin, että oli erittäin pidetty puhuja ja esiintyjä lukuisissa tilaisuuksissa. Kustaa ja Ulriika Tuomolan jälkeläisten ensimmäisessä sukukokouksessa 1947 Lauri esitti lopettajaissanat ja Ylisellä vietetyssä sukukokouksessa vuonna 1953 hän lausui veljensä Paavon kirjoittaman SUKUPUU-runon. Vielä vanhoilla päivillään, yli 80-vuotiaana, hän antoi näytteen taidoistaan Siirillä pidetyssä sukukokouksessa latelemalla ulkomuistista pitkiä pätkiä runomuotoista tekstiä.

Laurin osuus yhteiskunnallisissa toiminnoissa oli niin pitkäaikainen ja merkittävä, että vain harvat ovat yltäneet vastaaviin mittoihin. Jo vuonna 1930 hän lähti mukaan kunnalliselämään. Yli neljä vuosikymmentä jatkunut toiminta toi mukanaan vaativia tehtäviä kunnanhallituksessa, -valtuustossa, monissa lautakunnissa ja edustajistoissa sekä seurakunnan hallintoelimissä. Mm. hän oli kirkkovaltuuston ensimmäinen maallikkopuheenjohtaja. Myös maa- ja metsätalouden järjestötoimintaan hän osallistui aktiivisesti kuuluen maamiesseuraan, maataloustuottajiin ja metsänhoitoyhdistykseen. 

Vapaaehtoinen maanpuolustustyö Raision Suojeluskunnan piirissä sekä vapaaehtoinen palokuntatyö olivat Laurille läheisiä. Hän toimi1930-luvulla Raision Suojeluskunnan paikallispäällikkönä sekä Raision VPK:n päällikkönä parin vuosikymmenen ajan. Talvisotaan Lauri ei joutunut, sillä YH:n aikana hän sairastui vakavasti. Hänet leikattiin 18.10.1939 Viipurin lähellä sijainneessa  Sotasairaala 12:ssa vatsahaavan takia. Seurauksena oli vatsakalvon tulehdus ja keuhkokuume. Toipumista varten hän sai vuoden vapautusta asepalveluksesta. Jatkosodassa Lauri toimi Auran patteriston Raision patterin 9/KTR 5 vääpelinä. Hänet kotiutettiin ikäluokkansa mukana ennen sodan loppua. Sotilasarvoltaan hän oli vääpeli. 

Rotarytoiminta oli myöskin lähellä Laurin sydäntä ja hän kuului perustajajäsenenä Raision Rotaryklubiin, toimien sen presidenttinä 1965-66. Hän oli erityisen kiinnostunut kotiseudun menneisyyden tutkimisesta ja oli vuonna 1966 perustamassa Raisio-Seuraa toimien toistakymmentä vuotta sen johtokunnassa rahastonhoitajana. 

Lauri pystyi asumaan yksin kotona hyvin korkeaan ikään asti. Vielä tammikuussa 1989 sukua kerääntyi suuri joukko Yliselle juhlimaan vanhaisännän 85-vuotispäivää. Lauri nukkui rauhallisesti ikiuneen Raision aluesairaalassa 27.3.1990.

Perhekuva 1935

RSK:n  paikallispäällikkö on vastaanottanut vuoden 1934 piirikisojen palkinnon. Laurin oikealla puolella veli Jaakko.
 

60v. 11.01.1964

Copyright (c) Arti SF Oy