Etusivu


Sukujuuret

Kantaserkut

Tilastotietoa

Sukutoimikunta

Tiedotteet

Sukuhakemisto

Menneitä aikoja

 
Kerttu Kyllikki Takanen
 
ent. Salminen o.s. Jaakkola
 
Kerttu syntyi Vihdissä 12.12.1905 Sandra äidin ja Matti isän esikoislapsena.  Kertun ollessa 10-vuotias perhe muutti Varsinais-Suomeen, jossa kotikunnaksi tuli Paimio.  Siellä Uusikeskikylä -nimisellä maatilalla Kerttu varttui aikuiseksi ja avioiduttuaan 1928 Toivo Salmisen kanssa tuli hänestä puolison vasta hankkiman maatilan emäntä.  Velaksi ostettua tilaa ei kuitenkaan ns. pula-ajan tullessa pystytty pitämään vaan se oli pakko myydä. 
 
30-luvun alussa Kerttu miehineen muutti Raisioon, sieltä muutaman vuoden kuluttua Kankaanpäähän ja vuonna 1940 Jyväskylään.  Tähän saakka Kerttu oli ollut pääasiassa kotona, tilapäisluonteisia töitä lukuun ottamatta, mutta jäätyään leskeksi 1942 piti hakeutua työelämään, ensin meijeriapulaisena sitten ravintolan kassana.
 
Maatilan emäntä hänestä tuli jälleen 1950 kun leski-isäntä Eeli Takanen löysi Kertun ja sai hänestä osaavan ja ahkeran emännän.  Eelin kuoltua 1981 Kerttu oli jo iäkäs ja tilan emännyys oli siirtynyt Eelin tyttärelle.  Neljä viimeistä elinvuottaan Kerttu eleli virkeänä vanhuksena Uuraisten kirkonkylällä vanhusten rivitaloyksiössään.  Hän kuoli sairaalassa 24.6.1991 ja haudattiin Uuraisten hautausmaalle.
 
Kerttu oli ahkerasti mukana lottajärjestössä Raisiossa ja Kankaanpäässä sekä lisäksi Uuraisten maatalousnaisten tehtävissä. Hyvänä laulajana hän osallistui innokkaasti eläkeläisten lauluryhmään ja myös käsityökerho sai hänestä ahkeran kävijänKerttu lottana 30-luvulla

Kerttu ja Toivo Salminen


 Kertun syntymäpäivä, 85 v


 Kerttu ja Eeli Takanen

Copyright (c) Arti SF Oy