Etusivu


Sukujuuret

Kantaserkut

Tilastotietoa

Sukutoimikunta

Tiedotteet

Sukuhakemisto

Menneitä aikoja

 

KANTASERKUT

 

Nieminen, Jaakko Sakari
s. 23.7.1911, k. 24.6.1936. Hauta Raisiossa 

Jaakko siirtyi Raision Tahvion kansakoulusta Naantalin yhteiskouluun syksyllä 1923. Naantalissa oli vain keskikoulu; lukiossa hän jatkoi Turun Suomalaisessa Yhteiskoulussa edeten VII:lle luokalle. Lukio ei kuitenkaan sujunut odotetulla tavalla ja koulun vaihto tuli ajankohtaiseksi. Jaakko yritti jatkaa lukiota Porissa veljensä Paavon hoteissa, mutta joutui luopumaan leikistä.

Vuonna 1933 Jaakko astui asepalvelukseen Porin Rykmenttiin Vähäheikkilän kasarmille Turkuun. Sieltä urheilullisen ja suojeluskuntatoimintaan innolla osallistuneen nuorukaisen tie johti reserviupseerikouluun Haminaan. Siviilin koittaessa oli mielessä maanviljelijän ammatti vanhimpien veljien tapaan. Aluksi hän hakeutui vuonna 1935 maatalousharjoittelijaksi Tanskaan tähtäimenään Loimaan maamieskoulu. Kuinka sitten kävi, siitä kertoo sanomalehtileike kesäkuussa 1936: 

Raisiolainen maatalousharjoittelija hukkui Loimaalla 

Kun maatalousharjoittelija Jaakko Sakari Nieminen, kotoisin Raisiosta, lähti juhannuksena harjoittelupaikastaan Pöytyän Arkkilasta Loimaalle tervehtimään koulutovereitaan, menivät toverukset kuumuuden vuoksi uimaan Vesikosken lähellä olevalle uimapaikalle Loimijokeen. Kun uijat hetken kuluttua palasivat joen toiselta rannalta, huomasivat edellä uijat katsottuaan jälkeensä joella, että Jaakko Nieminen olikin vajonnut veden alle. Ryhdyttiin heti kiireesti naaraamaan ruumista ylös, mutta naarausvälineiden puutteellisuuden takia ja kun joki sillä kohdalla oli lähes kahdeksan metrin syvyinen, saatiin ruumis vasta yli tunnin kuluttua ylös. Paikalle kutsuttu lääkäri totesi tekohengityksen jälkeen, että henki oli paennut ruumiista. 

Näin surullisella tavalla pois mennyt oli reipas ja kunnon nuorukainen. Hän oli käynyt seitsemän luokkaa Turun yhteiskoulua ja opinnot keskeytettyään antautunut opiskelemaan maataloutta. Siinä tarkoituksessa hän oli viime kesänä Tanskassa ja viime talven Loimaan maamieskoulussa aikoen edelleen jatkaa opiskelua tällä alalla. Vainaja oli kuollessaan lähes kahdenkymmenenviiden vuoden ikäinen ja jätti suremaan vanhemmat ja veljet perheineen. 

Kuvatekstit: Jaakko lapsena ja kokelaana Ylisen pihalla vuonna 1934. 

Copyright (c) Arti SF Oy